Saftig appelsinkage med marcipan
Ingredienser:
2 revne og pressede øko. appelsiner
150g revet marcipan
150g blødt smør
150g sukker
3 store æg
225g hvedemel
2ts. bagepulver
Chokoladeglasur:
1dl piskefløde
100g mørk hakket chokolade
10g smør
Pynt:
Halverede friske jordbær
Bland dejen i en foodprocessor og fyld den i en smurt firkantet form (22-24 cm) og bag midt i ovnen ved 175 gr. i ca. 50 min. Lad den stå 10 min., før den vendes ud på en rist.
Giv fløden et opkog og hæld den over chokoladen. Rør, til det er jævnt og blankt og tilsæt smørret. Bred glasuren ud og stil kagen køligt mindst 1 time inden den pyntes med jordbær.
|
| Kilde/ forfatter: Ulla Blicher Andersen, Dato: 17/4-2012 Kategori (i): Opskrifter
Hjemmelavede knækbrød med masser af kerner
Ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkerkerner
1 dl græskarkerner
3,5 dl hvedemel
1 tsk. bagepulver
1,5 tsk. salt
2 dl vand
1,25 dl olie
Fremgangsmåde:
1. Rør havregryn, sesamfrø, hørfrø, solsikkerkerner, græskarkerner, hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål.
2. Tilsæt vand og olie, og rør dejen godt sammen – ja, den skal være klistret!
3. Læg et stykke bagepapir på bordet foran dig, hæld halvdelen af dejen op på papiret og læg endnu et lag bagepapir ovenpå.
4. Rul dejen ud mellem de to stykker bagepapir, læg det hele over på en bageplade og fjern det øverste lag papir.
5. Gør det samme med den anden halvdel af dejen.
6. Skær dejen ud i firkanter (eller hvad du nu synes) med en pizzaskærer, og bag knækbrødene i ca. 15 min. ved 200 grader.
|
| Kilde/ forfatter: Gitte, Dato: 13/10-2010 Kategori (i): Opskrifter
Kristines chokolade/kokos muffins
125 g. Smør
250 g. Melis
100 g. Kokosmel
100 g. Mel
3 Æg
100 g. Chokolade
Smelt smøret i en gryde.
Melis og æg piskes til skum.
Mel, kokos og den hakkede chokolade vendes i.
Til sidst tilsættes den afkølet smeltet smør.
Kommes derefter i bageforme ca. 32 stk.
Bages ved 200 grader i ca. 12 minutter, ikke varm luftovn. | | Kilde/ forfatter: Kristine, Dato: 10/9-2010 Kategori (i): Opskrifter
Hurtige boller natten over
Disse boller tager 5 minutter at røre sammen - efter en overnatning i køleskabet, tager det 5 minutter at slå dem op og et kvarter efter har du nybagte boller.
Ingredienser til ca. 15-16 stk:
7 dl lunken vand
5 g gær (ja det er ikke en stavefejl - der skal kun 5 g i)
1 spsk salt
1 tsk sukker
3 dl havregryn (kan erstattes af durummel)
600-650 g mel (hvedemel, eller blanding af forskellige melsorter, fx spelt og pizza efter smag)
Rør alle ingredienser sammen. Dejen skal være meget klistret. Sæt låg på skålen. Hvis du ikke har et tætsluttende låg til din skål, kan du dække skålen med plastfilm og lægge et grydelåg over. Lad dejen hæve natten over i køleskab.
Tag dejen ud af køleskab, og tænd ovnen på 250 grader. Sæt dejen på plader med bagepapir vha en grydeske og en spiseske. Dejen slipper lettere, hvis de skylles i koldt vand et par gange undervejs.
Når dejen er varm, pensles bollerne med vand. Bages i ovnen i ca 15 min, til de er gyldne.
| | Kilde/ forfatter: Tina Rosenborg, Dato: 30/7-2010 Kategori (i): Opskrifter
Cithas Kartoffelsuppe
Kartoffelsuppe-opskriften kommer her:
Ingridienser
1 kg. kartofler
175 g. selleri
75 g. gulerod
200 g. porrer
1 kvist timian
1 L grøntsagsbouillon
1 dl. fløde
1 bdt. persille
1 tsk. karry, salt og peber
Fremgangsmåde
Skræl grøntsagerne og skær dem i mindre stykker, kom det i en gryde med timian og karry. Hæld bouillonen over og bring det i kog. Koges i cirka 20 minutter til urterne er møre. Blend suppen. Hæld fløde i og kog suppen op et par minutter. Smag til med salt og peber, pynt med persille. Serveres med stegte bacontern. | | Kilde/ forfatter: Tina Rosenborg, Dato: 25/10-2009 Kategori (i): Opskrifter
Julehygge i november
Her i Holstebro afdelingen samles vi hos Conny for at inspirere hinanden til juleforberedelserne. Vi har haft besøg af Gitte og Inger som er meget dygtige til at lave dekorationer.
Det blev en produktiv formiddag.
Vi har lært at alt er tilladt i år med hensyn til farver og kreationer, så vi har haft frit spil.
Der blev lavet adventskranse, dørdekorationer, dekorationer med kalenderlys, dedorationer med amaryllis, granatæbler og hyacinter.
når det har en passende temperatur, derefter kommes der 375 g mel og 2 tsk natron i.
Hældes i en form af passende størrelse.
Bages ved 175 grader i ca. 1 time.
Kan spises med smør (bliver bedre af at stå et par dage)
ALKOHOLFRI GLøGG: Bland 2,5 del hyldebærsaft med 0,5 l ceylonte, saften fra 1 appelsin og 1 citron, 2 kanelstænger og 6 hele nelliker. Varm drikken op til kogepunktet. Si krydderierne fra, og servér i to glas med
AFDELINGENS SIDE Denne måneds side kommer fra Holstebro afdelingen
Desuden fik vi et par gode opskrifter på julebag:
DADELKAGE: 250 g dadler skåret i tern 200 g sukker 35 g margarine 50-75 g hakkede mandler ½ tsk vanillesukker
Dette sættes i blød i 3 dl kogende vand
2 æg piskes sammen, hældes i ovenstående
appelsinskiver (usprøjtede.)
Holstebro-afdelingen ønsker alle en rigtig Glædelig jul og et Godt Nytår | | Kilde/ forfatter: ? , Dato: 23/12-2008 Kategori (i): Opskrifter
Vær god ved din krop
Kære sømandspiger!
Han er ikke hjemme og kan ikke massere de ømme steder i nakke og skuldre, hvad gør vi så ? – spiser et par panodil eller treo eller betaler for massagebehandling.
Jeg har fundet et par gode tips til at klare de daglige spændinger ved nemme øvelser og jeg har prøvet dem af. Øvelserne er gode og de minder meget om de øvelser som jeg som altsanger i Ribekoret skulle udføre sammen med mine medkursister for, at frigøre og klare stemmen.
På en ferie i Sverige, hvor jeg som sædvanligt gennemlæste en række af dagens aviser, fandt jeg i Ekspressen en artikel som netop beskæftigede sig med ømme skuldre og nakke. Man havde indhentet en kvalificeret fagperson som kunne give konkrete anvisninger på hvordan man skulle gøre. Det forøgede min interesse og lyst til at prøve øvelserne af. Jeg oplevede at øvelserne fungerede fint for mig, så derfor vil jeg gerne med dette lille indlæg, videregive min erfaring så andre måske også kan få noget godt og inspirerende ud af øvelserne.
Den svenske fysioterapeut Emma Swärdh anbefaler således følgende 7 nemme øvelser som hurtigt kan klares i daglidagen:
1. Øvelse:
Træk armene tilbage så skulderbladene går sammen. Hold fast et stykke tid. Tag armene frem og tænk på at holde skuldrene nede under hele øvelsen.. Udfør bevægelsen ca. 10 -15 gange.
2. Øvelse:
Løft skuldrene op mod ørerne. Hold fast et stykke tid. Mærk efter hvordan anspændelsen mærkes. Sænk skuldrene og mærk forskellen. Udfør øvelsen 10-15 gange.
3. Øvelse:
Træk hagen ind. Vrid hovedet forsigtigt og se først til den ene side. Hold fast i ca. 3-5 sekunder. Det skal strække i nakken og ikke gøre ondt. Vrid tilbage og se frem igen. Gør det samme til den anden side. Udfør det ca. 5-10 gange.
4. Øvelse:
Se lige frem. Træk hagen ind så du viser dine dobbelthager. Slap af. Gør øvelsen ca. 5-10 gange.
5. Øvelse:
”Pluk æbler”. Stræk armene op mod loftet. Se op mod hænderne. Fornem at hele siden strækkes ud, skift arm og gør øvelsen til den anden side. Gennemfør øvelsen 10-15 gange.
6. Øvelse:
Brug en væg. Hvis det gør ondt i armene kan det hjælpe at fingrende klatrer op ad væggen i stedet for. Stå med næsen mod væggen og klatre op med hænderne. Man kan også stå med siden til væggen og lade fingrene klatre op.
Øvelse 7:
Se lige frem. Træk det ene øre mod skuldren så det strækker i nakken. Det gøres samtidig med, at den modsatte arm holdes strakt ned mod gulvet. Hold fast et stykke tid. Gør sådan modsat. Gennemfør øvelsen 5 gange for hver side.
- God fornøjelse piger!
Med venlig hilsen | | Kilde/ forfatter: Elsebeth Reschefski, Dato: 3/4-2008 Kategori (i): Opskrifter
DECEMBER OG JULEBAG.
December er den måned på året, hvor jeg synes at der et mange traditioner til. Nogle har julehygge med pakkespil og andre mødes måske 1. søndag i advent og julehygger med gløgg og æbleskiver.
For et par år tilbage spurgte jeg min svigermor, om ikke hun havde lyst til, at vi sammen bagte julesmåkager, så var der ikke nogen af os, der synes, det var en ”sur” ting at stå med alene. Min svigermor var med på ideen.
Der bliver lavet 4 slags julesmåkager. Hver især laver vi dej til 2 hold julesmåkager og når vi så er færdige, så deler vi dem. Dette foregår som reglen en adventssøndag, og vi hygger os med det, og når vi når hen på eftermiddagen, så har vi fået lavet de julesmåkager, vi skal bruge i december. Dette er en af vores juletraditioner, som alle ser frem til, når vi kommer hen sidst i november. Desuden har jeg en opskrift på jødekager, som min familie synes er rigtig lækre.
Jødekager.
Ingredienser:
250 g mel,
125 g farin,
1 æg,
Korn af 1 stang vanilie,
½ tsk. hjortetaksalt,
175 g smør
Pynt: sammenpisket æg, mandelflager og kanelsukker.
Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienser til en fast dej. Stil den i køleskabet mindst en time. Rul dejen meget tyndt ud.
Brug en rund udstikker på cirka 4 cm i diameter. Stik kagerne ud og læg dem på en plade beklædt med bagepapir.
Pensel dem med sammenpisket æg, drys med mandelflager og kanelsukker. Bag kagerne i 8-10 minutter ved 210 grader. | | Kilde/ forfatter: Britt Jensen, Dato: 4/12-2007 Kategori (i): Opskrifter
Grill regler
Efter en lang og kold vinter, er sommeren endelig over os, og så skal vi grille.
Det er derfor nødvendig lige at opfriske etiketten omkring denne sublime udendørs madlavningsform, da det er den eneste form for madlavning rigtige mænd foretager sig - formentlig fordi der er et element af fare involveret.
Rutine:
1. Kvinden køber maden
2. Kvinden laver salat, forbereder grøntsager og laver dessert.
3. Kvinden forbereder kødet, marinerer m.v., placerer det på en bakke sammen med krydderi, saucer, grill-bestik
m.v og bringer det til Manden der står ude ved grillen med en øl i hånden.
VIGTIGT:
4. Manden placerer kødet på grillen.
Mere rutine:
5. Kvinden går ind for at forberede og gennemføre borddækning
6. Kvinden kommer ud for at fortælle manden, at kødet er ved at brænde på. Han siger tak, og beder hende hente endnu en øl mens han klarer situationen.
VIGTIGT igen:
7. Manden tager kødet af grillen og rækker det til kvinden.
Rutine, rutine, rutine:
8. Kvinden forbereder tallerkner, salat, brød, tilbehør, servietter og saucer og sætter det på bordet.
9. Efter måltidet rydder kvinden bordet og vasker op.
10. Alle roser manden for det dejlige måltid.
11. Manden spørger kvinden om hun har nydt sin „fridag“, og konkluderer på reaktionen, at det er umuligt at gøre kvinder tilfredse! | | Kilde/ forfatter: ? , Dato: 29/8-2007 Kategori (i): Opskrifter
Julekalender idé
Jeg har et år lavet en pakkekalender kombineret med julegave til min mand, et år han var ude at sejle i julen.
Han var/er ikke så meget for at have gaver med ud at sejle, for som han siger, der sidder han sammen med nogle sømænd, der ingen gaver får, eller som ikke engang fejrer jul.
Men noget skulle han da have med, og fylde for meget måtte det jo heller ikke, så noget måtte jeg finde på.
Jeg lavede en pakkekalender af 24 små tændstikæsker, som jeg hængte på en snor, flot pakket ind, i hver pakke havde jeg kommet et bogstav i, bogstaverne havde jeg købt i legetøjs butikken, i plastik med magnet på bagsiden.
Men hvad finder man på med 24 bogstaver,
Til sidst skulle han samle bogstaverne til et ord, og det var hans julegave, der ventede ham, når han kom hjem.
Jeg måtte lægge hovedet i blød.
Aluminiums forhave cafe sæt, ja, det giver 24 bogstaver.
Magneterne satte han så op på døren, og kunne på den måde lege med bogstaverne.
Hans danske kollegaer gik meget op i det, de kom sågar og mindede min mand om, når han havde glemt at åbne dagens pakke.
Gaven blev til meget større glæde end jeg havde regnet med, særlig at den danske del af besætningen, gik så meget op i det.
Vi har stadig Aluminiums forhave cafe sæt, og det er nu 6 år gammelt.
| | Kilde/ forfatter: Tina Rosenborg , Dato: 30/11-2006 Kategori (i): Opskrifter
Nem Æblekage fra Gl. Estrup
Nem æblekage.
½ kg æbler, 50 g. skoldede rosiner, ½ kop melis, 2 tsk. kanel.
Dej: 185 g. smør, ½ kop (65 g.)hvedemel, 3/4 kop (90 g.) puddersukker, 3/4 kop (65 g.) havregryn.
2 dl. piskefløde, 1 tsk. melis, 1 tsk. vanille.
Æblerne skylles og deles i både. Kernehus, blomst og stilk skæres fra.
Æblebåde og rosiner lægges i et ildfast, smørsmurt fad og drysses med sukkerog kanel. Smør, hvedemel, puddersukker og havregryn blandes. Dejen lægges i klumper på frugten.
Bagetid: ca.1 time ved 185 grader.
Æblekagen serveres varm med letsødet flødeskum, smagt til med vanille.
Velbekomme.
Denne nemme æblekage stammer fra et lille hæfte med andre opskrifter med æbler, og andet godt vi kan få her om efteråret af frugt. Jeg har købt dette hæfte i år, da jeg og min familie var en tur på Gl. Estrup til æble syltedag. Denne dag forgår altid i oktober, og når billetten er betalt er der mulighed for at komme rundt på hele Gl.Estrup.
På sådan en æble/syltedag, er der rig mulighed for at få svar på sine spørgsmål angående de forskellige æblesorter og få smagsprøver på mange af de danske æblesorter der findes. Gl.Estrup har 230 gamle danske sorter.
Der ud over er der mulighed for at købe sit eget æbletræ med hjem. Efter at min familie og jeg havde prøve smagt, valgte vi at købe et Guldborg æbletræ med hjem.
Indenfor i udstillingshallerne er der mange smagsprøver på forskellige retter med æbler, så som salater,æbleflæsk og æbledesserter. Der er også mulighed for at smage friskpresset æblesaft.
Hvis vejret ellers er godt, hvilket det var i år, er det helt sikkert et besøg hver. Og der er rig mulighed for en gåtur rundt om slottet, hvor der også kan samles kastanjer og bog, hvilket den yngste på 22 mdr gik vældig meget op i.
I det hele taget forgår der meget på Gl.Estrup, hvilket kan ses hvis man går ind på www.gl-estrup.dk
| | Kilde/ forfatter: Britt Jensen, Dato: 19/11-2006 Kategori (i): Opskrifter
|